"KATARINA MÕRSJALINIK. RISTI JA KIVI TEE"

Medium LOONE OTS
KATARINA MÕRSJALINIK. RISTI JA KIVI TEE
Karl Ristikivi romaani ja päevikute ainetel

Lavastaja Andres Dvinjaninov
Idee autor ja näitejuht Heiti Pakk
Lavakujundaja Silver Vahtre
Kostüümikunstnik Maarja Meeru
Muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres

Osades Guido Kangur (Draamateater), Marika Barabanštšikova (Vanemuine), Külliki Saldre (Vanemuine), Karin Tammaru (Endla), Ingrid Isotamm, Riho Kütsar (Vanemuine), Margus Jaanovits (Vanemuine), Märt Koik (Must Kast) jt
Esietendus 9. juunil 2016 Tartu Jaani kirikus.
Esietendusega tähistatakse Guido Kanguri 60 aasta juubelit.


Lavastus jutustab eesti kirjaniku Karl Ristikivi nägemuse kaudu loo Euroopa kaitsepühaku Siena Katarina elust.

Katarina oli lihtne tüdruk, kes elas 14. sajandil Toscanas Siena linnas.  Oma pühendumuse ja teisi teeniva vaimuga tõusis ta kõrgemale toonases ühiskonnas naisele määratud kohast. Temast sai paljude inimeste vaimne juht, kelle lihtsaid ja veendumust täis sõnu võtsid kuulda ka tolleaegse
Euroopa vägevad vürstid. Kõigile, kes temaga kohtusid, andis ta lootust, et elu raskused ja kannatused saavad pühitsetud ja ka suurimad unistused täidetud, kui inimesel jätkub meelekindlust vastata oma südame kutsele.
See on sõnum, mis on kohane igal raskel ajal.

Mängukohaks pole Jaani kirik sattunud juhuslikult: see varemetest tõusnud Tartu linna aare sai oma praeguse väliskuju tõenäoliselt samal ajal, mil toimub lavaloo peamine tegevus – 14. sajandi teisel poolel.
Kirikusaal mõjub oma majesteetlikkusega ning pakub võimalusi vaatemänguks, samas inspireerib ka süüvima ja kaasa mõtlema.

Kõrvuti Katarina looga näeme Karl Ristikivi kui Autorit kavandamas ja kirjutamas oma ajaloolist romaani. Kirjanik otsib sajandite tagant omaenese kahtlustele ja otsingutele tuge ja kindlust, sest pessimismiks leidub nii 14. kui 20. sajandil põhjuseid kuhjaga. Keskajal tõusnud ristiusu vaim ja Katarina vaimujõud ulatuvad üle sajandite ühe üksildase pagulasest kirjanikuni. Ja tema kaudu meieni.


Toimumisajad

Minu Piletimaailm

Telli uudiskiri

Piletimaailma haldab

SA Eesti Draamateater
Registrikood: 90008264
Pärnu mnt. 5
Tallinn, 10148, Eesti