SOLARISE NEEDUS

Medium

Von Krahli Teatri kosmoseodüsseia Stanislaw Lemi romaani "Solaris" ainetel

 

Etendusel on vene-ja ingliskeelsed subtiitrid! 

 

Etenduse kestus 1 tund ja 20 minutit ilma vaheajata 

 

Lavastaja: Marianne Kõrver

Dramaturg: Taavi Eelmaa

Kunstnik: Liisi Eelmaa

Helilooja: Lauri-Dag Tüür

Videokunstnik: Emer Värk

Valguskunstnik: Oliver Kulpsoo

Tehnilised lahendused: Enar Tarmo

Graafiline lahendus: Margus Tamm

Laval: MARI ABEL, IVO REINOK, TÕNIS NIINEMETS, TAAVI EELMAA, ANDRES OTS

 

Esietendus 7.juunil 2014.a. kell 19.00 Noblessneri kvartalis, Jahtklubi II korrusel, Tööstuse 48, Kalamaja

Järgnevad etendused: 9., 10., 11., 12., 13., 14., 17., 18., 19., 20.juuni    kell 19.00

 

Piletid müügil Piletilevis, Piletimaailmas ja Von Krahli teatri kassas (Rataskaevu 10, iga päev kell 9-23)

PILETI HIND:

8.mai-6.juuni pileti hind 17€

alates 7.juunist pileti hind 20€

 

Universumis leidub planeet, mis suudab täita kõige salajasemaid soove. Mingil põhjusel ei suuda planeet nimega Solaris vahet teha allasurutud hirmude ja hoolikalt peidetud unistuste vahel. Et inimkonda sellisest Õuduste toast päästa, peab kosmosepsühholoog Kris Kelvin enda mälus tagasi minema oma surnud armastatu juurde ja taas läbi elama nende traagilise loo. 

"Sajandeid kestnud armastajate ja luuletajate usk armastuse jõusse, mis on tugevam surmast, meid sajandite vältel jälitanud "finis vitae, sed non amoris" on vale. Aga see vale on ainult asjatu, mitte naljakas. Sest ma usun kindlalt, et halastamatute imede aeg pole veel möödunud."

Nii lõpetab Stanislaw Lem oma romaani "Solaris". Romaani, mille mõju 20.sajandi teise poole kultuurile ta vaevalt ise täies mahus hoomas. Me tunneme lähemalt Andrei Tarkovski ja Steven Soderberghi samanimeisi visuaalseid allegooriaid. Vähem paljusid teatrietendusi ja oopereid . Veelgi raskem on loetleda raamatuid, mis selle igavikulise teemaga just sellisel, Lemi taktikat kasutaval viisil on loodud. Nimetagem "Solarist", seda iidset ja püha sisemist usujõudu elava Jumalaga "Lemi lõppmänguks". Julmaks ja ilusaks malepartiiks inimhinge ja tema looja vahel, kelle mõlema ootamatuks avastuseks on igavene üksindus koos viha, kurbuse ja süüga. Kas üksildane ja igatsev Jumal sai luua oma näo järgi midagi muud, kui samasuguse igatseva ja üksildase inimese? Kas Jumala süü võib olla suurem kui inimese pärispatt? Mis on see oleks, kui Jumal tahab inimeselt andestust paluda, aga tal puudub andeksanni mõiste?

Kris Kelvin, interplanetaarne rüütel, väljavalitu juhuse tahtel, laskub sisekosmose lahinguväljale, relvastatud kõigest õnnetu armastuse ja iseenese piiratusega. Kas ta suudab oma elu hinnaga panna Jumalat uskuma sellesse, et inimene on Loojale andestanud tema teo? Kas Kelvini süda vääratab ja viha jääb valitsema? Mea culpa, mea maxima culpa... Kas seda peab ütlema Looja või Loodu?

Me ei tea seda.

Teil on tuli. (Taavi Eelmaa, dramaturg)



Toimumisajad

Minu Piletimaailm

Telli uudiskiri

Piletimaailma haldab

SA Eesti Draamateater
Registrikood: 90008264
Pärnu mnt. 5
Tallinn, 10148, Eesti