Raimonda

Jõhvi Balletifestival

Medium

RAIMONDA - MAAILMA BALLETIKLASSIKA PÄRL

Aleksandr Glazunovi balleti „Raimonda“ üliedukast esilinastusest 7. jaanuaril 1898 Peterburi Maria teatris, mille lavastas 19. sajandi silmapaistvaim koreograaf Marius Petipa, on möödas juba üle saja aasta. See maailmaklassika pärandisse kuuluv meistriteos ehib ka tänapäeval Euroopa juhtivate balletitruppide mängukavasid.

Mitmed ballettmeistrid ja teatrid on püüdnud korduvalt taasesitada Petipa partituuri unikaalset akadeemilist stiili ning poeetilist helindit, mida on aastate jooksul hoolikalt edasi antud ühelt näitlejate põlvkonnalt teisele.

Ukrainas lavastati „Raimondat“ esimest korda 1934. aastal Harkovis, millele leidsid omapärase tõlgenduse tuntud koreograaf P. Virski ja M. Bolotov.

Kiievis lavastati Aleksandr Glazunovi balletti esimest korda 1946. aastal. Ballettmeister oli S. Sergejev, kes suutis luua värvilise ja särava tantsuetenduse selliste andekate baleriinidega nagu E. Jeršova, L. Gerassimtšuk, E. Potapova ja А. Mintšin.

1974. aasta kevadel andsid „Raimondale“ mahuka ja värvika tõlgenduse silmapaistev ballettmeister, Ukraina rahvakunstnik ja Ukraina Ševtšenko nimelise preemia laureaat Anatoli Šekera koostöös dirigendi O. Rjabovi ja novaatorliku lavakujundaja E. Lõsikuga. See koreograafiline lavaversioon
1974. aastal sai Ukraina kultuurielus silmapaistvaks sündmuseks.


Märksõnad: Jõhvi Balletifestival

Toimumisajad

Minu Piletimaailm

Telli uudiskiri

Piletimaailma haldab

SA Eesti Draamateater
Registrikood: 90008264
Pärnu mnt. 5
Tallinn, 10148, Eesti