Mul oli nõbu

Medium Lavastaja: Valters Silis (Läti)
Dramaturg: Rasa Bugavičute-Pēce (Läti)
Laval: Rea Lest ja Henrik Kalmet

Aeg, mil kurjategijad valitsesid, tundub olevat möödanik. Praegusel ajal jääb mulje, et need kurjategijad on enda organisatsioonid legaliseerinud ja äritsevad nüüd seaduskuulekalt. Kuid võib-olla ei ole organiseeritud kuritegevus meie riikides põrmugi enda võimu kaotanud. See on lihtsalt kadunud meie tähelepanufookusest.

Lavastuse “Mul oli nõbu” toovad lavale lavastaja Valters Sīlis ja näitekirjanik Rasa Bugavičute-Pēce. Rasa on pooleldi lätlane ja pooleldi leedulane, elab ning töötab Lätis, aga suurem osa tema kõige lähedasematest pereliikmetest on Leedus elavad leedulased.

See on lugu Rasast ja tema nõost. Nad kasvasid koos üles – Rasast sai näitekirjanik, tema nõost sai Kaunase maffia üks juhtfiguure, kelle tapsid 2015. aastal arvatavasti kaks Eesti palgamõrtsukat.
 
“Olgu seda lavastust vaatama minejatele ette ära öeldud, et laval ei ole maffialugu. On hoopis poeetiline, valus ja puudutav lugu inimsuhetest ning kahe noore lähedase inimese kasvamisest ja kujunemisest.”

– Margus Mikomägi, 04.09.2020, Teatritasku

“Mul oli nõbu” on dramaturgi katse aru saada, kes tema nõbu tegelikult oli, mis ja miks noorukiga juhtus ning kuidas viis pealtnäha lapsepõlv nagu iga teine kaheksa kuulini. Selleks liigutakse poolteise tunni jooksul läbi Rasa ja Deimantase elude, lapse- ja nooruspõlve, tapmisele eelnenu ja järgnenu, aga ka Baltimaade lähimineviku. Mitmeti piilutakse allilma telgitagustesse, kust pärit lood ja saatused jõudnud veel viimaseil aastailgi sageli Eesti meedia veergudele.

– Kirjutas Andrei Liimets 22.09.2020 arvustuses ERR kultuuriportaalis

Toimumisajad