Minu naaber Adolf

Medium 26. Pimedate Ööde filmifestivali avafilm
Režissöör: Leon Prudovsky
Iisrael, Poola, Colombia, 2022
1 tund 36 min

Osades
David Hayman, Udo Kier, Olivia Silhavy, Kineret Peled, Jaime Correa

Suhtuda huumoriga tõsistesse ja valusatesse teemadesse on ülimalt keeruline ülesanne. Sugugi mitte kõigil koomikutel pole oskusi ega julgust paljastada pikaajalisi traumasid spekulatiivse satiiri abil. Iisraeli režissöör Leon Prudovsky tervitab vastuolulisust ning toob holokausti piinad kahe vaenutseva naabri igipõlisesse ja sarkastilisse konflikti. Poliitiliselt ebakorrektsele, pingsalt kibemagusale humanistlikule komöödiale peaaegu võimatust sõprusest kõige hullema verivaenlasega annab sära kahe imeliselt nauditavalt jageleva härrasmehe, David Haymani ja Udo Kieri lummav, irooniline ja pahur näitlejatöö.

Haaravad ajaloolised faktid vormitakse lummavalt ümber „mis oleks kui“ fantaasiaks, mis esitab alternatiivse tõe: võib-olla Adolf Hitler ei lasknudki end maha, vaid pages Lõuna-Ameerikasse koos Adolf Eichmanni, Josef Mengele ja teise natsikurjategijatega? Häbistatud diktaator varjab end Hertsogi hüüdnime all ja leiab koos oma Saksa lambakoeraga uue kodu ühes mahajäetud talumajas kusagil Colombia kõrgmäestikus. Ülimalt põhjalik ja salatsev habemega petis ei oska aga arvestada üks-miljonist-võimalusega, et ainsas lähedalasuvas majas võib elada holokausti üle elanud inimene.

Teisel pool aeda elab pahur ja kangekaelne haavatud erak Marek Polsky, kes vihkab ja süüdistab tingimusteta kõiki sakslasi. Kummalise uustulnuka omapäraselt sinised silmad ja pidevad kurjakuulutavad saksakeelsed vestlused naaberaias vaid tugevdavad ta kahtlusi. Kinnisideede küüsis piinlev Polsky on veendunud: tegu on sellesama saatanliku Hitleriga, kellega ta kohtus tollal veel rahulikul malematšil 1934. aastal.

Kohalikud võimud ja Mossadi salaagendid ei taha uskuda tema kategooriliselt järeleandmatut teooriat, et Hitleri enesetapp punkris 1945. aastal oli üksnes libauudis ja tegelikult on Hitler valenime all veel 15 aastat elanud. Nii ei jää Polskyl üle muud, kui asuda ebatavalise kahtlusaluse kombeid ja käitumist uurima. Iseõppinud detektiiv asub kujuteldamatule missioonile, et Hertsogi ehk Hitleriga sõbruneda ning sel moel rohkem vihjeid ja juhtlõngu välja kaevata.

Edvinas Pukšta

Toimumisajad

Minu Piletimaailm

Telli uudiskiri

Piletimaailma haldab

SA Eesti Draamateater
Registrikood: 90008264
Pärnu mnt. 5
Tallinn, 10148, Eesti