CINEMOD DEBUTS:

RAHVUSVAHELINE DEBÜÜTFILMIDE FESTIVAL

Medium

Juuli 31- August 03. 2022, Saaremaa, Eesti

Festivalist:
Filmifestival, kus debütandid demonstreerivad oma täielikku autorlust, esitledes oma filme režissööride ja ka stsenaristidena.
Esmakordselt toimuv festival toob kokku eri riikide silmapaistvamad debüüdid, mis on saavutanud ülemaailmset edu. Festivali programm koosneb kaheksast täispikast debüütfilmist ja veel toimub ka harivate meistriklasside sari.
Meie filmifestivali eesmärk on taaselustada prantsuse "uue laine" ja von Trieri Dogma energiat, et aidata kaasa noorte talentide kujunemisele, pakkuda platvormi neile, kes püüavad end autorina loominguliselt realiseerida.
Miks Saaremaa?
Me tahame teadlikult korraldada festivali mitte pealinnas, vaid Eesti kõige eristuvamas osas, Saaremaal. Seal, kus on orgaaniliselt ühendatud ajalugu ja modernsus, inimeste mugavus ja avatus, individuaalsus ja kogukond.
Võistlusprogrammis osalevatele filmidele annab žürii välja järgmised auhinnad: Grand Prix; Auhind autori omapäraste vaate eest; Žürii eriauhind; Festivali korraldaja eriauhind
Festivali kunstiline juht on Andres Puustusmaa.

Festivali programm

 

31.07.22. -  16.00

Looduslik valgus / Természetes fény (Ungari, Läti, Prantsusmaa, Saksamaa), 103 min, 2021

Keel: ungari, vene

Režissöör: Dénes Nagy

Sünopsis 

II maailmasõda, okupeeritud Nõukogude Liit. István Semetka on lihtne Ungari talunik, kes töötab kapralina partisanide rühmitusi luuravas eriüksuses.  Teel kaugesse külla satub tema seltskond vaenlase tule alla. Kuna komandör tapetakse, peab Semetka oma hirmudest üle saama ja üksust juhtima, kuid ta on tõmmatud kaosesse, mida ei suuda kontrollida.

Dénes Nagy Biograafia

Dénes Nagy lõpetas 2009. aastal Budapesti Teatri- ja Filmikunsti Ülikooli. Külalisüliõpilasena veetis ta aasta Berliini Filmiakadeemias. Tema lühimängufilm "Pehme vihm" esilinastus 2013. aasta 45. režissööride kahenädalasel festivalil. Esilinastusele järgnes oluline rahvusvaheline festivaliring, kus film pälvis korduvalt peaauhinna (endine 26. "Premiers Plans" IFF, 14. Odense IFF, 7. Vilnius  IFF jne).  Tema dokumentaalfilm "Teine Ungari" esilinastus 43. IFF Rotterdamis ning viimane dokumentaalfilm "Kahju" 21. Sarajevo filmifestivali dokumentaalfilmide konkursil.

 

31.07.22. -  21.00

UPURGA (Läti) , 85 min, 2021

Keel: läti

Režissöör: Uģis Olte

Sünopsis

Noor raftinguõpetaja viib võttegrupi jõeorgu reklaami filmima, kuid asjad võtavad pöörase pöörde, kui kõik tema kliendid ootamatult kaovad. Nüüd peab ta süüvima metsa, võideldes sisemiste deemonite ja väliste jõududega, et leida kadunud inimesed – ja iseennast.

Uģis Olte Biograafia

Uģis Olte on läti režissöör, kirjanik, toimetaja, kes naudib tõsiste teemade käsitlemisel mängulisust.  Varustatud muusiku meeltega ja veendunud, et unenäod, müüdid ja muinasjutud võivad olla kasulikud vahendid mis tahes loo jutustamiseks.  Ta on loonud arvukalt originaaldokumentaalfilme, filminud hunniku veidraid muusikavideoid ja ka 3 lühifilmi ["The Red Spot", "KK2678" ja "King Of The Wild Things"].  Tema jõupingutused dokumentaalfilmi žanris on andnud tulemuseks kolm täispika filmi - "Stikine kinni jäänud" [2007], "Topelttulnukad" [2015] ja "Liberation Day" [2016, kahasrežissöör Morten Traavikuga].

 

01.08.22. -  16.00

Stop-Zemlia (Ukraina), 122 min, 2022

Keel: ukraina, inglise, itaalia, vene

Režissöör: Kateryna Gornostai

Sünopsis

Elu alguse emotsionaalses segaduses liikumine klassikaaslastega koos olles – radikaalne, autentne ja tundlik ülevaade nooruse rahutust tekitavast tundest ja Ukraina noorte sisemine perspektiiv.  Introvertne keskkoolitüdruk Masha peab end autsaideriks, välja arvatud juhul, kui ta viibib koos Yana ja Seniaga, kes jagavad tema mittekonformistlikku staatust. Samal ajal kui ta üritab navigeerida läbi kooli lõpetamise-eelse aasta intensiivse aja, armub Masha, mis sunnib teda oma mugavustsoonist lahkuma.

Kateryna Gornostai Biograafia

Katerina Gornostai õppis Kiievi-Mohyla Akadeemias bioloogiat (2010) ja hiljem ajakirjandust (2012). Seejärel lõpetas ta Moskvas Marina Razbezhkina ja Mihhail Ugarovi dokumentaalfilmi- ja teatrikooli (oktoober 2012 – november 2013) ning naasis koju Kiievisse. Nüüd tegeleb ta hariduslike dokumentaalfilmide programmidega ning oma dokumentaal- ja ilufilmiprojektidega.

 

01.08.22. -  21.00

Kevade viimased päevad / La Última Primavera (Holland, Hispaania), 77 min, 2020

Keel: hispaania

Režissöör: Isabel Lamberti

Sünopsis

Madridi lähedal asuvas ahtakes on elanikud sunnitud oma kodudest lahkuma, sest maa, millel nad elavad, müüakse maha. Kuigi see protsess areneb aeglaselt, võitlevad Hispaania perekonna Gabarre Mendoza erinevad liikmed igaüks omal moel ja nende elu on üleminekujärgus.

Isabel Lamberti Biograafia

Isabel Lamberti (1987) sündis Saksamaal, kuid kasvas üles Hispaanias ja Hollandis. Ta õppis filmi ja režii New Yorgi TISCHi kunstikoolis ja Hollandi filmiakadeemias.  Siin arendas ta oma armastust "vahepealse" kino vastu;  segu reaalsusest ja fiktsioonist. Tema lühifilmid Volando Voy (lõpufilm, 2015), Amor (2017) ja Isa (2019) valiti välja ja pälvisid rahvusvahelistel filmifestivalidel (Locarno, San Sebastian, IDFA, Camerimage) auhinna. La Última Primavera / Kevade viimased päevad on Isabeli mängufilmidebüüt.

 

02.08.22. -  16.00

Vaikne maa / Cicha Ziemia (Poola, Itaalia, Tšehhi), 113 min, 2021

Keel: poola, inglise, prantsuse, itaalia

Režissöör: Aga Woszczyńska

Sünopsis

Täiuslik paar üürib päikeselisel Itaalia saarel puhkemaja. Tegelikkus ei vasta nende ootustele, kui nad saavad teada, et maja bassein on katki. Teadmata asjaolust, et saarel on veepuudus, palutakse see kellelgi parandada. Võõra pidev kohalolek tungib paari turvalisuse ideesse ja käivitab sündmuste ahela, mis paneb nad instinktiivselt ja irratsionaalselt tegutsema, suundudes oma suhte kõige tumedamasse kohta.

Aga Woszczyńska Biograafia

Sündinud 1984. Režissöör, stsenarist, antropoloog. Aga on lõpetanud sotsiaalteaduste rakendusteaduse (2008) ja Poola riikliku filmikooli Lodzis - režiiosakonna (2014). Ta on aastaid töötanud direktori abina Poolas ja välismaal.  Tema lühifilme esitleti ja võitsid auhindu paljudel filmifestivalidel, sealhulgas Cannes'i filmifestivalil, Helsingi rahvusvahelisel filmifestivalil, T-Mobile New Horizonsil, Sao Paulo Kinoforumil või Varssavi filmifestivalil ning neid on toonud nii riiklikud kui rahvusvahelised telekanalid. Tema diplomitöö lühifilm "Fragments" oli rahvusvahelise esilinastuse Cannes'i filmifestivalil Režissööride kahenädalasel (Quinzaine des Réalisateurs). "Vaikne maa" on tema esimene täispikk mängufilm.

 

02.08.22. -  21.00

Okupatsioon / Okupace (Tšehhi), 95 min, 2021

Keel: tšehhi, vene, saksa

Režissöör: Michal Nohejl

Sünopsis

Üks õhtu, üks baar. Unine näitlejate järelpidu segab kutsumata külaline. Purjus vene ohvitser tuleb kanistrit sõjaväebensiini müüma, kuid äritehing muutub kiiresti viinajoomise võidujooksuks ning löövast Miladast huvitatud ja kõigi kohalviibivate meeste koomilisest argusest meelt lahutav venelane ei lahku. Atmosfäär tiheneb nagu sigaretisuitsupilved, iseloom proovitakse ja venelasel on suur vanaaeg. Nii uhke, et ta tõmbab relva välja...

Michal Nohejl Biograafia

Pärast Zlíni filmikooli lõpetamist võeti Michal Nohejl vastu FAMU režiiosakonda, kus ta õppis Věra Chytilová käe all.  Ta filmis mitmeid üliõpilaste lühifilme (Brčko, Koncert, Unudím vás k smrti, Prasečák, Pan Dvorek). Tema lõpufilm "Fobie" (Foobia) valiti 2007. aasta Febiofesti Noorte Euroopa Filmi Panorama jaoks ja sai hiljem osaks täispikast triptühhonist. Alates 2006. aastast on ta töötanud kommertsdirektorina. Koos Martin Přikryliga lõid nad režissööriduo Mods, kellest sai kiiresti üks lootustandvamaid kohalikke kommertsrežissööre. Nohejl filmis muusikavideoid sellistele bändidele nagu The Prostitutes, The Sunshine või Kill The Dandies!. Paljud tema reklaamid ja muusikavideod said auhinnatud nii kohalikel kui rahvusvahelistel festivalidel. "Okupace" (Okupatsioon) on tema debüütmängufilm. 

 

03.08.22. -  16.00

Nuuccha / Нуучча (Venemaa, Jakuutia – Sahha), 90 min, 2021

Keel: vene, jakuudi

Režissöör: Vladimir Munkuev

Sünopsis

Hailaki novellil ja Siberi eksiili kogemusega poola kirjaniku Waclaw Sieroszewski teostel põhinev süžee keerleb vaese jakuudi talupoegade paari Khabdži ja Keremese ümber, kes võitlevad ellujäämise eest Vene impeeriumi kõige kaugemas idanurgas. XIX sajandi lõpp. Pärast teise vastsündinud lapse surma naasevad nii noormees kui naine kuulekalt oma tegemiste juurde, et veel üks päev üle elada ja valmistuda pikaks ja kurnavaks talveks. Kohalik jakuudi valitseja käsib perekonnal oma majja vastu võtta Vene poliitiline süüdimõistev Konstantin ja hoida teda kuni edasise teatamiseni. Perekonna ja venelasest soovimatu külalise maailmad põrkuvad esimestest päevadest täiesti polaarsete taustade tõttu. Vaatamata majapidamise vastastikusele väljakutsele ümbritseva metsiku looduse vastu, sätib Konstantin aegamööda sisse ja võtab endale majaperemehe koha.

Vladimir Munkuev Biograafia

Režissöör, kirjanik, sündinud 1987. aastal Venemaal Jakutskis. Õppis Arctic State Kultuuri- ja Kunstiinstituudis teatrihoone direktorina. Pärast lõpetamist astus ta Moskva filmikooli auhinnatud vene režissööride Aleksei Popogrebski ja Boriss Hlebnikovi kursusele. Tema esimene täispikk mängufilm Dude (2017) võitis XXI rahvusvahelisel kinematograafiadebüütide festivalil žürii eridiplomi ning pälvis riiklikul jakuudi auhinnal filmikunsti alal parima stsenaariumi ja parima operaatoritöö auhinnad.

 

03.08.22. -  21.00

Õendus /Sestri (Põhja-Makedoonia), 90 min, 2021

Keel: makedoonia

Režissöör: Dina Duma

Sünopsis

Teismelised Maya ja Jana on lahutamatud ja teevad kõike koos. Kangekaelne Jana võtab tavaliselt juhtpositsiooni ja Maya järgneb. Ühel peol tabavad nad Elena, kooli populaarseima tüdruku, kes seksib video vahendusel Maya pikaajalise armuga. Jana veenab Mayat videot postitama ja kui see levima hakkab, on Elena elu rikutud. Kolme tüdruku tuline vastasseis jätab Elena kadunuks ja Maya soovib minna politseisse, kuid Jana ei taha seda. Mayast saab tema uus sihtmärk ja ta peab leidma julguse oma mürgisest suhtest välja tulla ja saladusest, mis ähvardab tema elu rikkuda.

Dina Duma Biograafia

Dina Duma sündis 1991. aastal Skopjes, Põhja-Makedoonias. Ta lõpetas 2014. aastal Skopje draamakunstide teaduskonna filmi- ja telerežii erialal ning osales 2016. aastal Berlinale Talentsis. Dina on teinud mitmeid lühifilme.


Haridusprogramm: festivali žürii liikmete ja kutsutud külaliste töötoad



Toimumisajad

Minu Piletimaailm

Telli uudiskiri

Piletimaailma haldab

SA Eesti Draamateater
Registrikood: 90008264
Pärnu mnt. 5
Tallinn, 10148, Eesti