Laste ja noorte muusikafestival Big Bang Tallinn 2019

17.–18. november 2019 Kultuurikatel

Medium

Laste ja noorte muusikafestival Big Bang Tallinn 2019

17.–18. november 2019 Kultuurikatel

 

17.–18. novembrini täituvad Kultuurikatla ruumid põnevate helide, töötubade ja installatsioonidega – toimub esimene Big Bang Tallinn!

Festival kuulub rahvusvahelisse koostöövõrgustikku, nii toimuvad Big Bangi muusikafestivalid 13 linnas Euroopas ja Kanadas. 

Festivalile ootame 5–13aastaseid lapsi ning teisigi, kes soovivad avastada ja astuda muusika võlumaailma mängulises võtmes. Festivalil esietendub kontsertlavastus „Unehaldjailm“, toimuvad muusikatubade minikontserdid ning laste osalusega improkontsert „Nomad: joonistatud helid“. Lastel on võimalik osaleda põnevas interaktiivses töötoas tehisintellektiga. Festivali peakülalised tulevad Prantsusmaalt, tuues kaasa vallatu ja humoorika keharütmide sõu „Soleo“.

Tule festivalile koos pere, sõprade või klassiga! Saa osa sellest seikluslikust ja mängulisest programmist, kus lapsed saavad kaasa lüüa ja kogeda muusikat vabas õhkkonnas!   

Festivali ajakava on üles ehitatud nii, et publikul oleks võimalik osa saada mitmest kontserdist päeva jooksul. Paljud kontserdid on lühikesed, kuni 30 minutit. Kultuurikatla vahetänaval toimuvad mõlemal päeval ka tasuta kontserdid. Kontsertide vahel saab Katelde saalis katsetada ja uurida mitmeid põnevaid muusikainstallatsioone. Eraldi väljapaneku on leidnud installatsioon „Love Song“, mille südamekujulistesse seadmetesse on sajad eesti lapsed salvestanud enda „armastuse laulu“ laulu, jutu või mõnel muul mängulisel kujul.

Festivali korraldab Eesti Kontsert koostöös Zonzo Compagniega Belgias. Projekti toetab Euroopa Liidu programm „Loov Euroopa“. Festivalide formaadi on välja töötanud ja seda omab Zonzo Compagnie.

Festivali noori esitlejaid koolitab koostööpartner Balti Filmi- ja Meediakool.

www.bigbangfestival.eu

 

 

P 17. november kell 12.30 Kultuurikatel, black box

E 18. november kell 14 Kultuurikatel, black box

 Soleo

„Music in Motion“

Soleo – loominguline, kaasaegne, meelelahutuslik!  Kaasahaarav ning meeleolukas kehapillide show Prantsusmaalt!

Laval on kolm noort artisti, kes on korraga nii heliloojad kui ka multi-instrumentalistid. Kokku saavad keharütmid, võnked, erilised kõlad, klahvpillid ja kitarrid, millele lisatakse meeletust ja huumorit. See on dramatiseeritud muusikaline etendus, kus kohtuvad muusika ja liikumine, naer ja uskumatud imed.

Sophie Boucher: kehapill, basskitarr, kitarr, hääl
François Daniel: kehapill, klaver, hääl
Julien Vasnier: kehapill, kalimba, hääl

Muusika: Soleo artistid

Koreograafia: Thomas Guerry
Heli: Benoît Chabert d’Hières
Valgus:
Bérénice Giraud
Produktsioon: Les Entêtés Production

www.lesentetes.com/en/bands/soleo/

https://www.youtube.com/watch?v=TUgDko1Rmt8

Kestus: 50 min; vanus: 6+

 

 

P 17. november kell 12 ja 14.30 Kultuurikatel, Väike saal

E 18. november 11.30 ja 13 Kultuurikatel, Väike saal

Kontsertlavastus „Unehaldjailm“

Duo Telluur

Heli Ernits (oboe, inglissarv)

Kirill Ogorodnikov (kitarr)

Sandra Lange (etendaja, reaalaja visuaalid) 

Lavastaja Helen Rekkor

Duo Telluur ja lavastaja Helen Rekkor toovad lavale varjuteatri ja muusika sümbioosi, mis kutsub endaga rännakule helide ja visuaalide maailma. Duo Telluur on klassikalise kitarri ning inglissarve ja oboe helidega katsetav muusikaline kooslus. Helen Rekkor kui eesti teatrimaastiku visuaal-poeetilist teatrikeelt arendav lavastaja naaseb varjuteatri esteetika juurde, et edastada nägemus Duo Telluuri seadetest inspireeritud muusikale. Kontsertlavastus „Unehaldjailm“ kutsub publikut kogema varjude ja meloodiate salapärast maailma. Nii nagu muusika on keeleülene viis anda edasi tundemaastikke ja atmosfääri, on ka varjuteatri võttestik suurepärane viis jutustada lugusid ilma sõna vajamata, usaldades publiku meeli ja soovi kaasa seigelda.

2015. aastal loodud Duo Telluur sai oma nime keemilise elemendi järgi, mis on haruldane, hõbedane ja habras just nagu ansambli akustiline unikaalne kõla. Kitarr ja inglissarv on muusikamaailmas harva esinev pillikooslus. Duot inspireerib meie instrumentide sumedakõlaline sobivus ja võimalus mängida mitte väljakujunenud repertuaari, vaid värskeimat heliloomingut ja oma lemmikuid teistele koosseisudele kirjutatu hulgast!

 

Sandra Lange on nukunäitleja ja -lavastaja ning kunstnik. Ta on lõpetanud Turu Kunstiakadeemia visuaalteatri erialal ning maskiteatriõpingud Brüsselis Lassaadi teatrikoolis. Sandra on olnud aastaid näitleja NUKUs ja Company Chemin de Terre’is Belgias. Ta on 2015. aasta Salme Reegi nimelise teatriauhinna nominent (lavastus „Võlupuud“).

 

Helen Rekkor on vabakutseline lavastaja ja näitleja, olles lõpetanud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia mõlemal erialal. Pärast teatriõpinguid Eestis töötas ta lavastaja assistendi, dramaturgi ning muusikalise kujundajana ning intellektipuuetega täiskasvanute draamatrupis pedagoogi ja lavastajana Austraalias Melbourne’is.

Helen Rekkor on olnud kahel korral nomineeritud Eesti teatri aastaauhindade erinevates kategooriates, 2015. aastal Salme Reegi nimelise preemia nominendina varjuteatrilavastusega „Üle vee“ ning 2017. aastal etenduskunstide ühisauhinna kategoorias lavastusega „Süüria rahvalood“. 2018. aastal pärjati ta Ants Lauteri nimelise lavastajapreemiaga. Ta on visuaalse teatrikeelega katsetava teatriühenduse Misanzen asutajaliige ning kunstiline juht.

Kestus 30 min; vanus: 7+

 

 

 

P 17. november kell 15.30 Kultuurikatel, black box

E 18. november kell 11.00 Kultuurikatel, black box

 "Nomad: joonistatud helid“

Improkontsert laste osalusel

Ceren Oran (juhendaja, „helimaalija“, koreograaf; Türgi/Saksamaa)

Milly Groz (klaver, rütmika; Austria)

Noored muusikud erinevatel instrumentidel

Mis on improvisatsioon? Kas mina oskan ka improviseerida? Külla tuleb tantsija, koreograaf ja „helimaalija“ Ceren Oran, kes leiab, et improvisatsioon on üks kõige lahedamaid ja loomingulisemaid väljendusvahendeid muusikas.

Laval on XXII loomingu ja improvisatsioonipäevade parimad õpilased vanuses 10–14 eluaastat, kes vahetult enne Big Bangi festivali on osalenud Ceren Orani kahepäevasel workshopil, avastades uusi muusikaloomise viise, improviseerimist käemärkide abil ja muidugi nautinud muusikategemise kunsti! Kordumatul kontserdil kuulemegi põnevate tämbrite ja rütmidega noorte impro-orkestrit workshopil omandatud ideedega. Juhendajatena on koos lastega laval Ceren Oran ja pianist Milly Groz, kes võluvad laste käest välja ka mõned kõigile tuntud meloodiad.

Türgi päritolu tantsija, koreograaf, „helimaalija“ Ceren Oran on juhendanud paljusid interdistsiplinaarseid laste töötubasid, kasutades reaalajas komponeerimise keelt – soundpainting. Üheksa-aastase kogemuse ja osalejate tagasiside põhjal võib öelda, et „helimaalimine“ on üks võluv tööriist tudengite, õpetajate, teatritruppide või kooride, eri tausta ja vajadustega lastega töötamiseks. See aitab teravdada helide kuulamist, mõista grupis töötamise koostööd ja energiat ning arendada individuaalseid improvisatsioonioskusi.

www.cerenoran.com

Milly Groz (Austria) on pianist ja rütmikameister. Tema põhitegevusalad on vaba improvisatsioon, džäss ning muusika ja liikumise ühendamine eurütmia kaudu. Milly Groz töötab vabakutselise muusikuna ning ta veab mitmeid projekte vaba improvisatsiooni, džäss ja ka räpi-funky valdkondades. Milly Groz avastas oma kire soundpaintingi vastu tänu Ceren Oranile, olles nüüdseks omandanud sel alal kõrgeima kvalifikatsioonitaseme. Lisaks õpetab ta improvisatsiooni Viini muusikaülikoolis.

Nomadi projekt kuulub Big Bang Festivalide formaati, see põhineb loomingulisel koostööl kohalike laste ning artisti või ansambliga välismaalt. Ühiselt õpitakse ja valmistatakse ette kontserdiprojekt, mis kantakse festivalil ette.

Koostöös Saue Muusikakooliga

Kestus: 30 min; vanus: 7+

 

 

 

P 17. november kell 12, 13.30 ja 15 Kultuurikatel, Vahetänav

E 18. november kell 10, 11.30 ja 13 Kultuurikatel, Vahetänav

Muusikatoad

I „Muusika ruudus“

Laura Põldvere (vokaal, luuperid)

Kusti Lemba (kitarr, luuperid)

Benjamin Vandewalle (kunstiline nõustaja, Belgia)

Duo Laura Põldvere ja Kusti Lemba juhatavad lapsed maailma, kus saavad kokku popmuusika, džäss, elektroonika ja improvisatsioon. Nad näitavad, kuidas musitseerida elektrooniliste vahenditega, kasutada luupereid, kuidas on võimalik vaid kahekesti kõlada nii, nagu laval oleks kolm korda rohkem inimesi. 


II „Kõik algab esimesest naelast“

Silver Sepp (fantaasiapillid)

Kõik algab vaikusest ja peaaegu mitte millestki. Rahva keskel on vaid üks nael. Kas sellises lootusetus olukorras saab muusika käima tõmmata? Keegi lööb naela puu sisse ja siis lähebki lahti...

Muusikahääli teevad nii koos kui eraldi võrguhargist naelapill ja pakust tehtud naelapill, jalgratta-trummid, veega täidetud kausstrummid, mulliveega täidetud plastpudelid, suusad, kohvitopsid, kanalisatsioonitorud ja mida kõike veel, jäädes alati rütmiliseks, lahedaks ja heakõlaliseks.

NB! Palume saabuda Kultuurikatla Vahetänava otsa 10 min enne kontserdi algust. Publik jaotatakse kahte gruppi ning kordamööda käiakse ära mõlemal kontserdil.

Projekt „Muusikatoad“ on Big Bangi traditsiooniline osa. „Muusikatoad“ koosnevad tavaliselt kahest või kolmest 15-minutilisest minikontserdist. Seekord jaotatakse publik kahte gruppi, kes näevad kordamööda kahte minikontserti.

Kestus: 40 min; vanus: 5+

 

 

E 18. november kell 10.30 ja 12 Kultuurikatel, Vahetänav

Tasuta!

Brassical

Märt Metsla (trompet)

Mihkel Kallip (trompet)

Margus Toompere (tromboon)

Enri Remmelgas (tuuba)

Kui David-Otto Wirkhaus 19. sajandil Väägvere pasunakoori juhatas, ei osanud ta uneski näha, mida 21. sajandil eesti noored puhkpillimängijad tegema hakkavad. Kahest trompetistist, trombonistist ning tuubamängijast koosnev vaskpilliansambel Brassical särab eredamalt kui Põhjanael ja on ühtsem kui vabariigi valitsus. Kes on Brassicali juba näinud, see teab, et ühest korrast jääb väheks. Kes veel ei ole näinud ja kontserdini ei kannata, teda aitab youtube.com/Brassical

Kestus: 30 min; vanus: kõikidele

 

 

 

P 17. november kell 13.30 ja 16 Kultuurikatel, Vahetänav

Tasuta!

Tšellokvartett C-JAM

Pärt Tarvas

Levi-Danel Mägila

Margus uus

Tõnu Jõesaar

Milliseid helisid suudab välja võluda tšellost, teab kindlasti kõige paremini Eesti tuntuim tšellokvartett C-JAM. Ansamblis on ühendatud klassikaline keelpillikvartett, improvisatsiooniline bigbänd, metalne ja kaasakiskuv rokkmuusika, tundlik ning emotsionaalne tšellokõla. Muusika, mis ei jäta külmaks ühtegi kuulajat. Kindlasti on neil varuks mõni üllatus ka lastele.

Kestus: 30 min; vanus: kõikidele

 

 

 

WORKSHOP / TÖÖTUBA

E 18. november kell 10, 11.30 ja 13 Kultuurikatel, Retrosonic Pro Audio helistuudio

Interaktiivne töötuba tehisintellektiga

Aleksandr Žedeljov (kitarr, elektroonika)

Tehisintellekt (trumm, video)

Aleksandr Tavgen (IT-lahendused)

See on live-muusiku ja tehisintellekti duell, kuhu sekkuvad lapsed, kes saavad paarikaupa muuta üks videot, teine heli. Töötuppa on vaja kaasa võtta kas nutitelefon või iPad. Osalejad näevad, kuidas iga konkreetse lapse interaktiivne tegevus heli või videot muudab. Tehisintellekt mängib laval spetsiaalselt selleks projektiks loodud trummi ja reageerib ansamblipartneri muusikale. Tehisintellekti loodud on ka kaheosaline video inimtunnetest: aistingud (valu, külm, kuum, märg, kuiv), emotsioonid (viha, hirm, õnnelikkus, kurbus).

Koostöös Audiokineticaga

Tehisintellekti trummi loomist toetas Eesti Kultuurkapital

Kestus: 50 min

Vanus: 10+, osalemiseks vajalik nutitelefon või iPad

Grupi suurus: max 24 in

 

 

 

P 17. november terve päev Kultuurikatel, Katelde saal

E 18. november terve päev Kultuurikatel, Katelde saal

Tasuta!

Interaktiivne installatsioon: pneumaphone

Godfried-Willem Raes

Pneumaphone’ist polnud küll keegi varem kuulnud, kuni üks osav meistrimees nimega Godfried-Willem Raes otsustas ühendada õhkpadjad ja omanäolised muusikainstrumendid. Muusika loomiseks pole vaja muud kui hüpata patjadel!

Pneumaphone on lihtsalt öeldes puhkpilliorkester, mis võib koosneda flöötidest, erinevatest pillikeeltest, sireenidest, viledest ja veel paljudest muudest helitekitavatest asjadest. See paneb õhu liikuma, vibreerima. Õhu liikumine sõltub õhkpatjade liigutamisest, pneumaphone’il on patju 20. Olete palutud patjadel istuma, hüppama, pikutama, selleks et luua ebatavalist muusikat!

https://www.logosfoundation.org/pneuma/pneuma2.html

Vanus: 4+

 

P 17. november terve päev Kultuurikatel, Katelde saal

E 18. november terve päev Kultuurikatel, Katelde saal

Tasuta!

Interaktiivne installatsioon: „Robotiorkester“

Trompet, klaver, trumm, viled….

Kõigepealt on vaikus. Instrumendid reageerivad liigutuse peale. Nad „ärkavad üles“ kui keegi ruumi siseneb ja end liigutab. Isegi kõige väiksem liigutus paneb helisema muusika. Pillid lõpetavad musitseerimise kui vaatajad liikumatult paigale jäävad.

Tule ja proovi olla orkestridirigent, sinu väiksemgi käeviibe paneb orkestri kõlama!

Vanus: 5+

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 



Toimumisajad

Minu Piletimaailm

Telli uudiskiri

Piletimaailma haldab

SA Eesti Draamateater
Registrikood: 90008264
Pärnu mnt. 5
Tallinn, 10148, Eesti